Am fost acolo alergind ca un gindac cipriot (megalo katarida

) luptindu-ma cu englezii beti si tatuati si cu asiatici mici dar multi si dupa ce era sa cad in chelie (pentru pret mai mult

) am ajuns in sfirsit acolo. Cind colo sa ma arunc in mare si sa ma inec si nu alta cabanosu romanesc era de fapt un cirnat polonez facut de catre nemti la un pret de periptero.Tot vorbind cu ciprioiu si uitindu-ma cu ochiul la ruso-pontios de pe linga mine (de ciordeala sau altceva

) mi-am adus aminte unde sunt:
IN CYPRUS.
Asa ca dragi mei compatrioti o data pe an oricum ma duc in tara sa mai iau o teapa prin Pantelimon si oricum maninc preparate romanesti de ma acresc ca oricum ce e bun e la acelasi pret ca in Cipru (ma refer aici la mezeluri calumea branzeturi bune si vinuri de calitate mai nasol e ca nu avem la fel si salariile) si mai bine rog pe cineva care se intoarce din Romania sa-mi ia si mie o bucatica cit de mica din ce am pofta. Daca am nesimtirea sa rog persoana respectiva sa-mi ia doua trei bucatele din orice produs realizati ca trebuie sa fiu sofer pina si de la aeroport.
Oricum eu m-am saturat de macelariile cipriote si de preturile lor mai mari ca in supermarket mai bine ma duc la macelariile arabe din Kanika si le spun la arabutchia ce vreau si ei i-mi spun cind trebuie sa vin sa-mi iau marfa si sa platesc bineinteles (asta nu dureaza mai mult de o zi maxim 3) ca si la ei e scump dar iau doar materie prima nu finita.De exemplu cind a-ti mincat voi ultima oara sorici sau piftie sau coaste afumate ? He,he ce bun e chiar ma gindesc sa ma duc inainte de pasti sa le spun de niste prapor pentru drob de miel ca reteta o am oricum de pe net asa ca se poate daca vrei sa te zbati putin si sa nu pui boticu la ciprioi.
Vorbind de vinul romanesc in Cipru mare atentie sa nu beti de buturuga si am sa va spun de ce imediat.
Se cunoaste clar diferenta dintre un vin cipriot bun si unul romanesc tot bun dupa culoare miros si mai ales gust (noroc cu europenii cai obliga sa scrie pe sticle daca are sulfiti sau nu pe etichete adica daca este vin de masa sau natural

)caci stiu dintr-o sursa imbatabila ca aicea un ciprioi care cam are aici monopolul la vinuri
(cine este va las ca tema de acasa) cu ajutorul unor romanasi in tara a avut si mai are ideea stralucita de a pune pe vinuri cipriote mai mult sau mai putin bune etichete romanesti de la vinuri de marca cum ar fi Tamiioasa sau Busuiaca de Bohotin.
Informatia nu mar fi mirat si nici nu miar fi stirnit curiozitatea daca fiind in tara in compania unei persoane care lucreaza la Jidvei nu mi-ar fi explicat mai pe indelete anumite detalii oricum in romania un vin bun nu chiar de vinoteca dar apropiat sare de 7e deci ca sa-l aduci in Cipru mai trebuie sa pui 1-2e profitul tau de importator si distribuitor+2-3e cheltuielile de depozit,benzina,ambalaje,etc pina la supermarket, frutari sau restaurante.
Acestia la rindul lor vor si ei profit (de aia lucreaza cu romani la negru -daca ii vede clientul- sau cu asiatici-daca nu ii vede clientul-sic!

) mai mare in fuctie de ordinea in care v-am spuso deci un vin bun de la noi nare cum sa nu fie aicea dublu ca pret pe sortiment daca mai pui la socoteala ca ciprioi dubleaza orice va las pe voi sa apreciati la ora actuala la cit ajunge un vin romanesc de calitate oricum sare de 20e iar in conditiile aste se pune intrebarea de ce sa beau in Cipru un vin romanesc bun dar scump (daca sunt norocos sa-l gasesc) cind pot sa beau un vin bunicel sau acceptabil din Franta sau Africa de Sud la un pret decent in comparatie culmea chiar cu Romania (preturile din hipermarketurile noastre la aceste produse sunt cu mult mai mari decit aici in conditiile in care toti suntem europeni si nu mai avem taxe vamale ci doar accize pe produse de lux,etc iar vinul face parte din aceasta categorie).
Bine o sa ma intrebati
"dar daca iei teapa si cu astea" pai ce sa fac asta e Cipru si ce sa fac daca am venit aici acum 15 ani cind eram pustiulica si nu stiam ca exista si alte tari cu posibilitati mai mari si potential urias in comparatie cu pirtul asta din Marea Mediterana si apoi una e sa am o gaura de 5-10e in buzunar si alta de 10-20e.Pai nu

.Ce sa fac daca i-mi place vinu si nu numai.
Revenind la subiect nu cred ca localurile cu specific romanesc de aicea pot rezista fara nici un compromis major (daca ar fi corecti pina la capat ar da faliment nu ca in Romania nu ar fi la fel dar aicea sar putea sa cumperi si nisip in farfurie ca atirna greu la gramaj).Ginditiva asa : exista macar un restaurant cu arhitechtura romaneasaca ? sau exista vreun restaurant cu decor romanesc ? sau exista un restaurant cu atmosfera romaneasca (gen ospatari,orchestra,meniu,etc) ? Atunci de ce sa dau 30e/persoana doar pe un meze romanesc cu mincarea asa cum e si nu cred ca sunt eu in masura sa o critic ca doar nu sunt urmasul lui Pastorel (stiti cine a fost

) asa ca nu intra in discutie, la malu marii cu trafic in cap si cu scaune din plastic cu zimbetul unui ciprioi care poatea are SIDA de la cabaretiste (poate culmea tot romance) caci chiar daca ma duc o data pe an in Romania prefer sa maninc un pastrav la gratar cu ai mei pe Cheile Risnovului intr-un peisaj care nu se compara nici macar cu Petra toRomu de linga Paphos (in Valea Prahovei mi sa facut lehamite de bucuresteni de weekend cu manelele si jegul lasat dupa ei) dar stiu ca e facut si digerat intr-o optiune care chiar merita ca sa nu mai vorbim de alte tari gen Italia (am fost acolo «1an) ca ne enervam si ne e rusine din cauza ca suntem romani.
Acestea fiind spuse intrebarea ramane :
Da eu malai si bors unde gasesc ? in Limassol ? aaa ?