Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.soc.?

Informatii despre contractele de munca, acte legate de angajare, impozilte, taxe, salariu, concediu si alte beneficii.

Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.soc.?

Postby alina rusu » Fri Jun 08, 2012 5:44 pm

Buna
Lucrez in cadrul unei firme de 2 luni si ceva si pana in prezent nu mi s-a facut nici un fel de asigurare sociala, nu am semnat nici un contract, nimic. La inceput , cand m-am angajat, mi-a spus ca imi va face contract intr-o saptamana si ca am 1000E salariu, dar bani in mana iau 850E deoarece trb sa-mi plateasca asigurarea sociala. Am calculat cat trebuie sa platesc eu normal din salariu (adik 6,8%) si mi-a dat alta suma :d dar in fine... asta e alta poveste. Problema cea mare e ca nu s-a platit nimic.Nu am semnat nici pana acum contract ...nu am nici asigurare facuta inca....si cand vreau sa vb cu el incearca sa evite in toate felurile posibile..mai pe romaneste ma duce cu zaharelul. Defapt cred ca nu are de gand sa-mi faca contract si sa-mi plateasca nimic.
Am nevoie de acest loc de munca dar nici nu pot sa ma las fraierita in asa hal. Prefer sa-mi recuperez banii pierduti in aceste luni...(deja se vor face 3, in curand) si sa imi caut altundeva. Vreau sa aflu de la cineva care a trecut prin ceva similar cum as putea sa imi recuperez banii, ce as putea face? Pot sa-l dau in judecata pentru ca m-a tinut pana acum si ma tine in continuare, practic, "la negru"? Ma pot adresa unui avocat? Ce sanse as avea de castig? Chiar nu stiu ce sa fac. Va rog sa-mi raspundeti daca ati trecut prin asa ceva ca sa stiu ce atitudine sa iau si eu. Va multumesc si astept sfaturile voastre :)

alina rusu
Interested
 
Posts: 6
Joined: Wed Apr 04, 2012 12:58 pm

Re: Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.s

Postby dexter » Fri Jun 08, 2012 8:25 pm

Primesti fluturas de salariu? Pe fluturasul ala scrie toate darile pe care le plateste angajatorul pentru tine.

Daca nu, cere-i sa iti dea numarul de social security si du-te la social security, personal, si intreaba-i daca numarul respectiv este in regula.

Daca este in regula, ai putea sa ii ceri scuze angajatorului.

Contractul de munca este o gaselnita romaneasca care ofera un fals sentiment de siguranta. In realitate este fix hartie igienica. Daca ti se platesc darile la stat, te incadrezi la contractul standard de munca reglementat de statul cipriot. Asta fara sa semnezi nicio hartie. Contractele in Cipru se fac in general cand negociezi chestii suplimentare cu angajatorul, ne-cuprinse in contractul cadru care este in vigoare by-default.

dexter
Active
 
Posts: 50
Joined: Mon Feb 20, 2012 9:13 pm

Re: Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.s

Postby bizkitt » Sat Jun 09, 2012 2:35 pm

Buna Alina,

Dupa ce am citit ce ai scris am o mica sesizare, partea ta este 6.8% dupa care si angajatorul palteste 6.8% social insurance + 2.0% cohesion fund + redundancy fund 1.2 si optional cred este industrustrial training fund 0.5 deci angajatorul plateste 6.8% + inca cca. 3.7% dupa tine la stat... eu am o presimtire ca el iti deduce si partea lui de 6.8% din salarul tau si "smekerul" plateste doar cei 3.7% la stat intrun cuvant.. tu ar trebui din 1000 euro sa iei in mana 932 nu 850. daca scoti 13.6% din 1000 esti aproape de banii pe care-i primesti acum (el plateste probabil foarte putin sa scape usor cu tine si sa fie si legal) . Poate esti in regula la social insurance dar el te duce cu zaharelul doar ca tu sa nu cumva sa aflii ca el iti trage din banii tai si partea lui de social insurance. Cum a spus si dexter te duci la birou la ei si ii intrebi frumos cine cat trebuie sa platesca in procentaj, daca el ti-a promis 1000 si ti-a spus ca primesti mai putin ca trebuie sa-ti platesca social insurance nu ai voie sa primesti mai putin de 932 sa zicem.
If you think experts are expensive wait until you see how much amateurs will cost you.

User avatar
bizkitt
Active
 
Posts: 522
Joined: Fri Aug 24, 2007 9:11 pm
Location: cyprus limassol

Re: Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.s

Postby bogdanbf » Sat Jun 09, 2012 3:41 pm

@alina: Angajatorii din Cipru obisnuiesc sa nu intocmeasca un contract scris. LEgea insa prevede ca acest contract TREBUIE SA EXISTE IN FORMA SCRISA. Asta insa nu e problema ta ci a lui. Mergi frumos la Social Insurance si cere lista cu contributii pe ultimele luni. Chiar daca au trecut deja 2 luni jumatate, angajatorul tau este in legalitate pentru ca el poate plati contributiile la Asigurarile sociale la un termen de maxim 3 luni de la data aparitiei acestor obligatii. Adica pentru luna Ianuarie el are dreptul sa amane plata pana la 1 Mai. Asa ca cel mai bine evita o confruntare prea aspra, mai ales avand in vedere piata muncii. Abordeaza situatia diplomatic si cere-i sa iti plateasca asigurarile. Daca totusi acest lucru nu se intampla, primul pas este sa reclami situatia la DEOK (Fortele de munca) si la Asigurarile Sociale. Daca aceste institutii nu isi fac treaba, apoi te poti gandi la o actiune in instanta. Daca mergi direct in instanta, acestea iti vor respinge dosarul din cauza ca nu ai respectat procedura.
Blog de emigrant in Cipru

Ubi bene, ibi patria!

User avatar
bogdanbf
Active
 
Posts: 837
Joined: Mon May 25, 2009 11:30 am
Location: Limasol

Re: Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.s

Postby papy81 » Tue Feb 12, 2013 11:08 am

BUNA ZIUA. AM SI EU O INTREBARE DACA CINEVA MA POATE AJUTA: AM LUCRAT IN CIPRU DIN AUGUST 2007 PANA IN 2012 NOIEMBRIE DAR SEFUL MEU NU MIA PLATIT ASIG SOCIALE DECAT DIN APRILIE 2012 PANA CAND NU STIU CA AM PLECAT IN TARA IN NOIEMBRIE 2012. INTOTDEAUNA CAND IL INTREBAM DE ASIGURARI IMI SPUNEA ASTEAPTA ,ASTEAPTA LUNA VIITOARE SI TOT ASA. AM CONTRACTUL ORIGINAL CU EL PE PRIMUL AN SEMNAT SI STAMPILAT DE EL IAR CAND AM PLECAT MIA DAT O SCRISOARE DE RECOMANDARE E ULTIMII 4 ANI SEMNATA SI STAMPILATA DE EL VEZI DOAMNE PT EXPERIENTA ,DECI AM DOVEZI SI POT DOVEDI CA AM LUCRAT LA EL DAR NU STIU CINE M-AR PUTEA AJUTA,STITI CUMVA DACA AM VREO SANSA SA-MI RECUPEREZ ASIG SOCIALE PT ACESTI ANI? MULTUMESC ANTICIPAT!

papy81
 
Posts: 1
Joined: Tue Feb 12, 2013 10:45 am

Re: Imi pot da angajatorul in judecata pentru neplata asig.s

Postby bogdanbf » Thu Feb 14, 2013 12:01 am

papy81: ce inseamna sa "iti recuperezi asigurarile sociale" in opinia ta? Adica ce vrei mai exact?
Blog de emigrant in Cipru

Ubi bene, ibi patria!

User avatar
bogdanbf
Active
 
Posts: 837
Joined: Mon May 25, 2009 11:30 am
Location: Limasol


Return to Legislatia muncii in Cipru

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron