preturi romania august 2012

Unde este mai scump, in Romania sau in Cipru? In analiza dvs, tineti cont de nevoile diferite specifice fiecarui loc, nu comparati doar preturile sau salariile, rupte din context.

preturi romania august 2012

Postby perpaditos » Tue Sep 18, 2012 10:00 pm

dupa o plimbare de 8 zile in "romanica" ete ce am gasit si eu : o conserva de peste aia MICA de peste aia care o o luam de la periptoro cu 70 centi in ro costa 6,7lei ? adica mai mult de 1euro si juma , ailalta mai mare de aci o iei 1,15 euro in tara este peste8 lei (ron se intelege) ce m-a mirat mult sucurile gen fa.. , cola... nimic nu are gust inclusiv berea la halba zici ca bei...pp de cal sau (si) apa colorata are doar culoare ca in rest... romania este o tara a naibii de scumpa. chiar ma intreb cum s-or descurca romanasii nostri avind in vedere ca, la cora ,din cite case sunt , (peste 50 sigur) era coada de min 10 persoane (si nu aveau baxuri cu apa sau suc in carucioare). Oricum dupa 2 zile de stat in "tara mea" m-am simtit scarbit, obosit? nu am cuvinte... . toti vb de parca ar fi buricul pamintului ( cum le zice... pe la birourile oficiale )iar tu ca persoana un rahat , lumea pe strada e trista , ce sa mai......nu am cuvinte dar chestia cu o conserva de 60gr? dubla fata de cipru?......

ps:
asta a ramas in mintea mea pt ca aveam pofta de o conserva cu lemoni

perpaditos
Active
 
Posts: 99
Joined: Sat Sep 17, 2011 9:41 pm

Re: preturi romania august 2012

Postby bogdanbf » Thu Sep 20, 2012 11:28 am

Tii minte ca am discutat si la gratarul de la Dhekelia despre asta.
Si eu am gasit discrepante dar si asemanari, ceea ce e grav pentru nivelul de trai din Ro.
Apa la bidon de 1,5 litri, cola la jumatate cumparate din benzinarii sunt mai scumpe ca la periptero in Cipru.
Sa zicem ca cea mai buna apa plata produsa in Cipru e Ag. Nikolaos. In Supermarket aici costa cam 2.49 EUR/6 sticle de 1,5 litri, adica 41.5 centi/sticla. In Romania sa zicem ca Dorna ar fi cam cea mai buna. In supermarket costa 2,1-2,3 ron/ sticla, adica 51.1 centi/sticla.
Scutecele, acelasi brand, acelasi tip de pachet, adica identice costa absolut la fel. LAptele praf pentru copii, suplimentele naturale pentru copii si totul din gama asta costa la fel.
Painea e 4,1-4,5 ron o paine de 1kg. Aici iau painea de 1 kg cu 1 euro.
Marea majoritate a produselor de la raioanele de "delicatese" costa aproximativ la fel.
Benzina era mai scumpa in Ro decat in Cy cand am fost eu. Alimentam cu 6,04 ron/litru in conditiile cand euro era 4.5 ron. Asta inseamna ca litrul de benzina era 1.34(2) EUR/litru, iar cand am plecat din Cipru era 1.317 EUR/litru.

Multi ar zice ca diferentele nu sunt mari. Eu zic ca sunt foarte mari in conditiile in care in Cipru un lucrator in constructii este platit cu 40-50 de paini pe zi. Altfel luat, la pretul care e acum la benzinaria de peste drum de mine, intr-o zi un muncitor in constructie poate castiga aprox. 28.6-37.5 litri de benzina. Asta calculand ca acesta castiga 40-50 eur/zi. Sunt care accepta sa lucreze pe mai putin, dar si care castiga mai mult de 50 EUR/zi.
Blog de emigrant in Cipru

Ubi bene, ibi patria!

User avatar
bogdanbf
Active
 
Posts: 837
Joined: Mon May 25, 2009 11:30 am
Location: Limasol


Return to Nivelul de trai si cheltuieli Romania vs. Cipru

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron