Cateva precizari suplimentare la ceea ce este scris in materialul de la SEK:
- aveti drept la plata concediului anual dupa minim 13 saptamani lucrate (de exemplu daca se incheie contractul inainte de trecerea unui an calendaristic, dar nu mai devreme de 13 saptamani lucrate, exclusiv concediu, sunteti indreptatiti la plata fractionata a concediului, redus corespunzator timpului lucrat)
- concediul se plateste de regula la sfarsitul anului calendaristic (ori in decembrie, ori maxim in ianuarie)
- salariul al 13lea se plateste legal in jurul datei de 20 decembrie, dar in orice caz inainte de Craciun; de asemeni, daca ai mai putin de un an lucrat, vei primi salariul al 13lea redus corespunzator ( dupa formula: (salariu x nr luni lucrate)/12 luni )
- toate firmele platesc lunar un procent din salariul tau catre Central Holiday Fund, astfel ca de fapt al 13lea salariu (sau chiar si al 14lea cand e cazul) si plata concediului sunt garantate de stat
- in mod exceptional, firmele pot avea accept pentru exceptare de la regula, in cazul in care ofera plati suplimentare mai avantajoase decat cele garantate de stat. Sincer? Fugiti cat puteti de firmele astea, cele mai multe "exceptii" sunt luate pe... spaga.
Despre contract:
- nu e obligatorie prezenta unui contract in forma scrisa, ceea ce nu trebuie sa ne sperie neaparat, dimpotriva, ne fereste pe noi de clauze contractuale abuzive.
- in cazul lipsei contractului, se aplica strict legile
- atentie: salariul al 13lea nu este prevazut in nici o lege, dar majoritatea covarsitoare a firmelor il platesc
- daca descoperim ca nu ni se respecta drepturile, avem unde ne plange si avem sanse mari sa ne recuperam creantele
Am scris toate acestea pentru ca sunt intr-o situatie similara, ceea ce m-a obligat sa ma documentez serios (desi legislatia e in greaca, am descifrat-o). Sunt pe cale de a-mi da in judecata angajatorul pentru nerespectarea legii si neplata obligatiilor contractuale, plus retineri abuzive din salariu.
Nu stiu daca a mai avut cineva curajul sa-si infrunte angajatorul, daca da, sunt curioasa ce a obtinut. Nu stiu care va fi rezultatul , va fi un experiment inedit pentru mine, insa am constatat ca, in comparatie cu legile noastre, legile lor sunt extrem de permisive si favorabile angajatorului. Cred ca va castiga ala cu... spatele mai puternic (si nu e necesar ca acesta sa fie angajatorul, cat de cipriot o fi el

)