Oficial astazi se implineste o luna de cand am ajuns in Cipru.
Prima luna a trecut tare repede , am si inceput in forta cu una din petrecerile Amdocs

asa ca prima impresie a fost desigur una placuta. Lotul nostru a fost cazat la Afrodite , nu la Terpsichori si conditile nu au fost asa grozave. Nu ma pot plange , se putea si mai rau .
In prima faza noi ne-am apucat de cautat apartament si aici nu fac decat sa subliniez ceea ce deja au mai spus si altii : sa nu ne limitam la primul apartament vazut , ci trebuiesc vazute cat mai multe apartamente ca sa iti faci o idée. Am vazut si apartamente frumoase si apartamente urate , trebuie sa spun totusi ca au fost mai multe urate. Cand am venit , mai ales dupa ce citisem pe forum ,aveam impresia ca toate apartamentele sunt mari si frumoase si luminoase , perfect utilate in care doar trebuia sa iti aduci lucrurile. Ei bine ce pot spune acum dupa ce am trecut prin aceasta experienta este ca da , astfel de apartamente exista , dar trebuie cautat ceva timp pana sa gasesti raportul pret calitate pe care il considera fiecare acceptabil. Cel mai convenabil din punctul meu de vedere este sa inchiriezi apartamente de 3 bedroom , mai ales ca diferentele sunt semnificative : 280-300 apartamentele cu 2 bedroom fata de 350-380 apartamentele cu 3 bedrooms. In general insa preturile se pot negocia si aici tine de fiecare in parte cat de bine stie sa negocieze un astfel de contract , de regula proprietarii sunt dispusi sa faca modificari , sa aduca lucruri pe care chiriasul le cere , dar ma rog lucruri de bun simt cum ar fi aer conditionat intr-o camera , sau o masa sau un dulap . Si in general sunt de acord sa includa in pretul chiriei diverse cheltuieli mai mici ; cum ar fi common expences – un soi de intretinere la noi , apa sau garbage tax. Dar repet asta tine strict de modul cum negociaza fiecare in parte.
Imprumutul acela mult disputat eu l-am acceptat , pur si simplu nu ai cum sa nu il accepti. In cazul nostru a durat ceva mai mult pana l-am primit, aproape 3 saptamani , dar cele 100 de lire ne-au ajuns exact la fix. Trebuie sa recunosc insa ca daca mai intarziau as fi avut o problema , asa ca daca veniti nu strica sa aveti vreo 100 de E sau $ in plus – pentru orice eventualitate. Exista si colegi care banii respectivi nu le-au ajuns si au fost nevoiti sa cheltuie banii adusi de acasa. Mai ales daca esti fumator si nu ai avut inspiratia sa iti aduci provizii serioase de acasa asta poate fi o problema – pachetul de tigari aici costa in jur de 2 lire ~ 120 mii lei vechi la noi , cu mici variatii care tin de marca sau locul de unde cumperi.
Ca atmosfera in general e foarte frumos , mie personal imi place . Este in primul rand cu totul altceva fata de Romania. Sunt multi romani , am inteles ca sunt vreo 250 in Amdocs asa ca nu ai senzatia ca esti printre straini, sau cel putin este mult atenuata .
Preturile sunt mari fata de Romania , in primele zile converteam totul in lei si mi se parea ingrozitor de scump. E normal pentru ca e zona turistica – incercati sa va imaginati cum ar fi sa locuiti prin Constanta sau Neptun . Acum m-am mai obisnuit . Am prins si cateva zile de reduceri , in sensul ca am gasit cate ceva la preturi oarecum comparabile cu Romania.
Nu am invatat greaca si nici nu intentionez pentru ca pur si simplu nu este necesar . Toata lumea dar absolut toata lumea vorbeste engleza , iar la serviciu vorbim romaneste si engleza … dupa caz
La serviciu ni s-a facut training , “programatorii “ au avut 3 saptamani de training si cei de pe testare au stat ceva mai mult. Initial era programat un training de 6 saptamani dar s-a micsorat , cred ca asta tine foarte mult de cerintele lor , de cate resurse au nevoie. Insa odata asignat la un proiect am inteles ca nu prea ai cum sa te misti , cel putin in urmatoarele 6 luni – un an.
Acestea sunt in mare impresiile mele dupa prima luna. Desigur ar fi mai multe de spus dar sunt aspecte care ma inteseaza pe mine care poate nu prezinta aceeasi importanta pentru toata lumea.