Prima luna in Cipru

Informatii despre firma, despre conditiile si perpectivele pe care le ai de dezvoltare. Opinii ale celor care lucreaza aici, intrebari ale celor care se gandesc sau s-au hotarat deja sa vina.

Moderator: shatulina

Prima luna in Cipru

Postby osiris » Wed Jul 12, 2006 11:01 am

Hello everybody!
Voi veni in Cipru pe 29 iulie la Amdocs..
Intrebarea mea este cam cati bani, minim(:D) sunt necesari ca sa supravietuiesc in prima luna pana la salariu?
Este nevoie sa prezentam vreo suma de bani la vama?
Thx!
osiris

Postby tatarasi » Wed Jul 12, 2006 6:31 pm

Din cate imi amintesc, la vama se trece cu contractul pe care il ai chiar daka nu e originalul deci nu te intreaba nimic de bani;cand am venit noi au mai facut ceva figuri cum ca respectivul contract nu e in original dar pana la urma am trecut toti fara nici o problema. In mod normal Amdocs trimite fax la Bucuresti cu persoanele care vor veni. Aici vei primi in avans chiar din prima zi o suma care iti va ajunge pana la salariu. :)
tatarasi
Active

Postby realwahl » Sun Jul 16, 2006 10:06 am

Depinde mult de cat esti de cheltuitor. Daca esti econom, sigur iti vor ajunge banii in ritmul in care ti-i da firma. Daca insa vrei sa cheltui mai mult... vreo 200 EUR nu strica. Imprumutul il vei primi la vreo 2-3 saptamani, deci o sa ai destui bani de cheltuit atunci. Numai sa... nu uiti ca trebuie sa-i si returnezi, cum fac unii!
realwahl
Site Admin

Postby andrei » Tue Sep 05, 2006 8:02 am

Cum e prima luna in hotel? Ce conditii de viata sunt: mincarea (unde maninca sotiile?), baie, etc. etc.?
andrei

Postby keltuzade » Tue Sep 05, 2006 9:38 pm

stiu ca cei care au ajuns in 2 septembrie nu pot avea acces la net prea curand. va rugam pe ceilalti daca se poate sa ne raspundeti si sa ne spuneti cum sta situatia.
multumim
keltuzade
Interested

Postby A-L-E-X » Fri Sep 08, 2006 4:43 pm

Pentru mine a fost ok, depinde si unde stai cred. Sotiile cred ca mananca pe socoteala lor, in afara de zilele cand vin la Amdocs. Dar nu cred ca mere zilnic, ca se sesizeaza astia. Baie nu inteleg exact ce inseamna, daca e vorba de baia de la hotel e ok, ca sunt apartamente cu baie proprie, nu e la comun. Oricum se pare ca oamenilor noi le ia foarte putin timp sa se acomodeze, ca eu sunt buddy si dupa 2 zile nici nu mau mai sunat :)
A-L-E-X
Active

Postby Karin » Mon Oct 02, 2006 1:36 pm

Oficial astazi se implineste o luna de cand am ajuns in Cipru.
Prima luna a trecut tare repede , am si inceput in forta cu una din petrecerile Amdocs :D asa ca prima impresie a fost desigur una placuta. Lotul nostru a fost cazat la Afrodite , nu la Terpsichori si conditile nu au fost asa grozave. Nu ma pot plange , se putea si mai rau .
In prima faza noi ne-am apucat de cautat apartament si aici nu fac decat sa subliniez ceea ce deja au mai spus si altii : sa nu ne limitam la primul apartament vazut , ci trebuiesc vazute cat mai multe apartamente ca sa iti faci o idée. Am vazut si apartamente frumoase si apartamente urate , trebuie sa spun totusi ca au fost mai multe urate. Cand am venit , mai ales dupa ce citisem pe forum ,aveam impresia ca toate apartamentele sunt mari si frumoase si luminoase , perfect utilate in care doar trebuia sa iti aduci lucrurile. Ei bine ce pot spune acum dupa ce am trecut prin aceasta experienta este ca da , astfel de apartamente exista , dar trebuie cautat ceva timp pana sa gasesti raportul pret calitate pe care il considera fiecare acceptabil. Cel mai convenabil din punctul meu de vedere este sa inchiriezi apartamente de 3 bedroom , mai ales ca diferentele sunt semnificative : 280-300 apartamentele cu 2 bedroom fata de 350-380 apartamentele cu 3 bedrooms. In general insa preturile se pot negocia si aici tine de fiecare in parte cat de bine stie sa negocieze un astfel de contract , de regula proprietarii sunt dispusi sa faca modificari , sa aduca lucruri pe care chiriasul le cere , dar ma rog lucruri de bun simt cum ar fi aer conditionat intr-o camera , sau o masa sau un dulap . Si in general sunt de acord sa includa in pretul chiriei diverse cheltuieli mai mici ; cum ar fi common expences – un soi de intretinere la noi , apa sau garbage tax. Dar repet asta tine strict de modul cum negociaza fiecare in parte.
Imprumutul acela mult disputat eu l-am acceptat , pur si simplu nu ai cum sa nu il accepti. In cazul nostru a durat ceva mai mult pana l-am primit, aproape 3 saptamani , dar cele 100 de lire ne-au ajuns exact la fix. Trebuie sa recunosc insa ca daca mai intarziau as fi avut o problema , asa ca daca veniti nu strica sa aveti vreo 100 de E sau $ in plus – pentru orice eventualitate. Exista si colegi care banii respectivi nu le-au ajuns si au fost nevoiti sa cheltuie banii adusi de acasa. Mai ales daca esti fumator si nu ai avut inspiratia sa iti aduci provizii serioase de acasa asta poate fi o problema – pachetul de tigari aici costa in jur de 2 lire ~ 120 mii lei vechi la noi , cu mici variatii care tin de marca sau locul de unde cumperi.
Ca atmosfera in general e foarte frumos , mie personal imi place . Este in primul rand cu totul altceva fata de Romania. Sunt multi romani , am inteles ca sunt vreo 250 in Amdocs asa ca nu ai senzatia ca esti printre straini, sau cel putin este mult atenuata .
Preturile sunt mari fata de Romania , in primele zile converteam totul in lei si mi se parea ingrozitor de scump. E normal pentru ca e zona turistica – incercati sa va imaginati cum ar fi sa locuiti prin Constanta sau Neptun . Acum m-am mai obisnuit . Am prins si cateva zile de reduceri , in sensul ca am gasit cate ceva la preturi oarecum comparabile cu Romania. :)
Nu am invatat greaca si nici nu intentionez pentru ca pur si simplu nu este necesar . Toata lumea dar absolut toata lumea vorbeste engleza , iar la serviciu vorbim romaneste si engleza … dupa caz :)
La serviciu ni s-a facut training , “programatorii “ au avut 3 saptamani de training si cei de pe testare au stat ceva mai mult. Initial era programat un training de 6 saptamani dar s-a micsorat , cred ca asta tine foarte mult de cerintele lor , de cate resurse au nevoie. Insa odata asignat la un proiect am inteles ca nu prea ai cum sa te misti , cel putin in urmatoarele 6 luni – un an.
Acestea sunt in mare impresiile mele dupa prima luna. Desigur ar fi mai multe de spus dar sunt aspecte care ma inteseaza pe mine care poate nu prezinta aceeasi importanta pentru toata lumea.
Karin

Postby Kiorul » Tue Oct 03, 2006 7:56 am

Dupa o luna in Cipru pot spune ca aici chiar te simti ca in vacanta. Bineinteles, daca esti genul care baga de seama ca pe strada sunt palmieri, cand deschizi geamul vezi marea, zecile de puburi/terase/restaurante de pe Sea Road (o sosea care trece pe langa mare :) in realitate nu se cheama asa, dar toata lumea ii spunea ori Sea Road ori Beach Road), oameni in pantaloni scurti si soarele care sclipeste pe un cer senin. Merita sa te bucuri de toate astea daca tot esti aici.

In weekend sunt tot felul de locuri unde poti merge, de la alte statiuni pe malul marii pana la munte, unele aflandu-se la 60-100km, altele un pic mai departe. Eu nu am fost decat la un gratar, pastrez restul pentru cand vine vara :P

Trecand la lucruri mai practice, e bine sa ai la tine haine pentru o luna daca nu vrei sa speli de mana si sa iti strici hainele (cum le-am facut eu pe ale mele albastre :) ). Cel putin la Afrodita nu ai masina de spalat in camera, nu stiu la restul.

Aici distantele sunt mari de mers pe jos. Exemple: afrodita-amdocs = 13 KM, afrodita-mcdonalds = 3-4 km. Bineinteles ca nu se sta la afrodita dupa 1 luna, dar apartamentele care sa fie la o distanta acceptabila de mers pe jos fata de supermarket, plaja, prieteni, baruri e f greu de gasit.
Mie mi s-a parut de netrait fara masina. In primele 5 zile de mers cu masina, cu dus o data la carfour, o data la chris + mutat bagaje + mers seara la o terasa/prieteni am facut in jur de 260 Km. Daca nu ai masina trebuie sa renunti la unele placeri care implica distanta. Daca nu ai masina trebuie sa fii la o ora fixa intr-un loc sa te ia autobuzul Amdocs dimineata.

Taxiul e o alternativa valabila. Aici traficul e foarte lejer (eu vin din Bucuresti :) ) si e chiar o placere sa conduci.

Intr-adevar preturile sunt mai mari ca in Ro, dar cand te duci in vacanta ai mana mai larga :D

Sfatul meu pt cei care o sa mai vina: faceti aceasta perioada de stat aici ca pe o lunga vacanta la mare. Sa nu va abtineti de la lucrurui care va fac sa va simtiti bine. Banii vin, se duc, se fac altii. Important e sa iti placa cum traiesti si sa fii multumit. Aici in Cipru e locul perfect sa te detasezi de bani. Ai destui sa faci ce iti place (in limitele normalului). Bineinteles poti sa si strangi, dar, cel putin pt mine, asta nu e scopul pentru care am venit aici :)

Have fun :)

P.S.> Pentru cei cu aparate digitale: pls postati pe undeva poze, ca eu nu am gasit, si tare as fi vrut sa vad inainte sa vin aici :)
Kiorul
Interested

Postby realwahl » Wed Oct 04, 2006 12:14 pm

Kiorul wrote:Pentru cei cu aparate digitale: pls postati pe undeva poze, ca eu nu am gasit, si tare as fi vrut sa vad inainte sa vin aici :)

Uite ca, dupa o zi intreaga de munca, am reusit sa lansez si un director de poze din Cipru. Aici se poate inscrie oricine si poate uploada poze personale din Cipru si nu numai. Eu am facut o selectie din pozele pe care le am eu (doar o mica parte din ele) si le-am pus online pentru cei care sunt interesati de Cipru. Ati auzit vorbindu-se despre el... acum vedeti si cum arata! Pozele din cipru pot fi gasite la adresa: http://www.cyprusalien.com/poze_cipru/ . Enjoy ;)
Last edited by realwahl on Fri Apr 11, 2008 1:57 pm, edited 2 times in total.
realwahl
Site Admin

Postby mary21 » Fri Apr 11, 2008 9:33 am

chiar daca suntem in 2008 as fi vrut sa vad poze cu Cipru, dar vad ca nu mai merge linkul :) , e minunat ca poti sa afli atatea informatii dintr-un singur loc, de apreciat si multumim pentru toate sfaturile....noi speram sa ajungem intr-o luna in Cipru, eu ador soarele si marea, ma gandesc ca o sa ma acomodez

totusi as dori sa stiu daca s-a schimbat ceva in 2008 acolo, si cum sunt chiriile prin Larnaca, la ora catuala, si cam de cati bani as avea nevoie pentru o luna de supravietuit

o zi mununata tuturor :D
mary21
Interested

Next

Return to Programatori romani in Amdocs Cipru